Over

Bijna dertig jaar geleden werd ik in het Friese dorp Gorredijk geboren. Na een kort uitstapje in Terneuzen rond mijn eerste levensjaar zijn wij in Leiden gaan wonen, waar ik nog steeds woon. Op school was ik nooit sportief, ik deed wel aan denksport (ehm, schaken), en daar was ik ook best goed in! Maar erg veel calorieën verbruik je daar ook weer niet ik. Ik ben eigenlijk mijn hele leven te zwaar geweest. Ik was als kind altijd extreem kieskeurig, waardoor ik weinig groentes heb leren eten. Aardappels met mayo at ik het liefst.

Rond mijn 22e woog ik ongeveer 100 kilo (BMI: 27,2), hetgeen niet heel extreem is, maar wel duidelijk te zwaar. Vooral als je bedenkt dat ik weinig sportief was en dus relatief weinig spiermassa had. Veel familieleden kampten met overgewicht en een paar van hen begonnen daar ook wat aan te doen. Competitief als ik ben, begon ik een plannetje te smeden om daar ook wat aan te doen. Ik begon op een crash dieet (<2000 kcal per dag), zeven kleine maaltijdjes (zo doen body builders dat immers ook), minimaal 1 uur per dag fietsen (echt elke dag), daarnaast hardlopen (2x per week) en gewichtheffen (3-4x per week). Het afvallen ging erg goed, de kilo’s vlogen er af en mijn conditie nam gestaag toe. Om me heen begonnen mensen zich wel zorgen te maken ‘je valt wel heel snel af’ ‘doe je voorzichtig?’. Ik lachte de zorgen weg, ik voelde me fantastisch! Helemaal high van het avontuur. Binnen no time woog ik 70 kilo (BMI 19).

Toen ik 70 kilo aantikte gebeurde er iets: ik voelde me klote. Mijn wangen waren ingedeukt, ik was verzwakt en wilde niet meer sporten. Daarnaast had ik het altijd koud (iets wat ik met mijn isolatie nooit had). Ik begon te eten en te eten, wat heel fijn voelde. Bij wijze van mijn masterscriptie begon ik onderzoek te doen naar wat gezond eten is. Van de standaard schijf van vijf kwam ik op paleo uit. Als bioloog sprak mij dit ontzettend aan.  Ik begon met intermittent fasting en hield op met brood eten, waarna mijn gewicht stabiliseerde op een gezondere 80 kilo. Inmiddels eet ik heel anders dan de ‘standaard’ paleo, ik probeer altijd open te staan voor nieuwe inzichten en raak enthousiast van ideeën die tegen mijn gedachtewijze in gaan maar wel onderbouwd zijn en mij prikkelen. Ik geloof er heilig in dat ik nooit de gehele waarheid in pacht heb, en probeer dus elke dag nieuwe dingen te leren.

Ik hoop via deze blog mensen te kunnen bereiken en hopelijk pikken jullie er iets van op!

Advertenties