Een genezing voor de ziekte van Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer (Alzheimer’s Disease, AD) is een vreselijke aandoening die alleen in Nederland al 250.000 mensen treft. Het veroorzaakt circa 70% van alle gevallen van dementie. De ziekte is onvermurwbaar, onverbiddelijk en ongenadig, in 100% van de gevallen lijdt hij tot de dood. Het is ook een extreem dure ziekte, de behandeling en zorg die nodig is is zeer zwaar. Vanwege de vergrijzing wordt het een steeds groter maatschappelijk probleem. De verwachting is dat het tot wel 25% van de totale zorgkosten op zich kan gaan nemen.

Wat is Alzheimer precies?

Als zoveel mensen het hebben, dan weten we vast wel wat het is? Nou, niet bepaald. Veel gevallen worden pas bevestigd ná de dood. In de hersenen is het goed te zien, de neuronen en synapsen in de hersenen zijn afgebroken. De hersenen in zijn geheel, maar vooral ook de hersenschors (de buitenste laag van het brein), zijn verschrompeld.

Verklaringen voor de oorzaak worden in verschillende hoeken gezocht. De ene wetenschapper denkt dat het amyloid beta eiwit de veroorzaker van alle ellende is, de ander dat het door het tau eiwit komt.  Voorheen gooiden we weer op problemen rondom acetylecholine (een neurotransmitter). Bij de meeste patiënten zijn er inderdaad problemen met het amyloid beta, en de tau, en de acetylcholine, maar medicatie die deze dingen verhelpt  levert naast ellendige bijwerkingen geen wezenlijke bijdrage aan het tot halt brengen van de ziekte. Genetica is slechts in 1-5% een leidende oorzaak. Wel is duidelijk dat er iets misgaat met het vouwen van eiwitten. Net als dat een origami-expert een mooie kraanvogel kan vouwen van een papiertje, kom ik zelf niet verder dan het vouwen van een slecht vliegend vliegtuigje met eenzelfde stukje papier. In je lichaam gebeurt iets vergelijkbaars als je Alzheimer hebt (ook in andere ziektes als ALS gebeurt dit), eiwitten worden verkeerd opgevouwen waardoor ze niet meer werken en samenklonteren en celdood veroorzaken.

Medicatie

Dat we eigenlijk geen idee hebben waardoor AD wordt veroorzaakt weerhoudt de medische industrie er niet van om ineffectieve dure medicijnen te ontwikkelen en op de markt te brengen. Mensen en familie van mensen met AD zijn wanhopig voor een genezing en willen daarom alles proberen.  Bestaande medicijnen werken totaal niet,  en geven als bonus wel vervelende bijwerkingen. Misschien denkt de industrie, och, die Alzheimer patiënten zijn zo toch weer vergeten dat ze overgegeven hebben en misselijk waren, afijn.

Medicatie die amyloid Beta aanpakt lijkt inderdaad amyloid beta te verminderen, maar brengt daarmee geen verbeteringen in levensverwachting en kwaliteit. Met tau medicatie gebeurt hetzelfde.  Het tegenhouden van de afbraak van acetylcholine helpt een héél klein beetje in bepaalde gevallen (meestal niet) en geeft wel bijwerkingen in 10-20% van de gebruikers.  Vrouwen krijgen iets vaker AD dan mannen. Dit feit leidde er toe dat oestrogeen werd beschouwd als een mogelijk hulpmiddel (geen grapje, helaas). Al snel kwamen onderzoekers er achter dat het toedienen van extra oestrogeen alleen maar voor méér dementie zorgt, en ook nog eens een verhoogde kans op hart-en-vaat-ziekten , foutje, bedankt. Gelukkig is deze ‘behandeling’ inmiddels uit de mode.

Klinische studies met verschillende supplementen als vit A, C, E, en mineralen, bijvoorbeeld seleen en zink laten op zijn best marginale verschillen zien. Kurkuma lijkt soms een beetje te helpen. Mensen die intellectuele activiteiten doen op oudere leeftijd zoals bijvoorbeeld schaken, puzzels en muziek instrumenten lijken minder kans op AD te hebben.

Multifactorieel

Wat misschien opvalt is dat alle medicatie, en ook de onderzoeken naar vitaminen, zich altijd richten op één specifiek doel. Wetenschappelijk bezien logisch, het is namelijk veel makkelijker te testen of je effect komt door één medicijn of vitamine, en niet door een combinatie van factorenAlle Westerse ziektes zijn multifactorieel in oorsprong (diabetes, obesitas, verschillende kankers). Juist bij een langzame ziekte als AD is er veel tijd om in te grijpen, waarom maar zo weinig dingen proberen?

Gelukkig is de Amerikaanse onderzoeker prof. Dale Bredesen het helemaal met mij eens (of ik met hem, hoe je wil). Om de theorie te testen dat het nodig is heel veel interventies gelijk toe te passen heeft hij daarom een studie gedaan met tien mensen met AD (of aanverwante aandoeningen), van milde (vroege fase) tot zeer ernstige vormen. Negen van de tien personen maakten binnen drie tot zes maanden een significante verbetering door! Bij één vrouw hielp het niet, zij was al in een heel vergevorderd stadium. Zes van de personen die niet meer konden werken konden weer aan het werk. Na twee en een half jaar (de langste follow-up) is deze verbetering nog steeds aanwezig! Klinkt niet verkeerd dacht ik zo. Wat is de magische chemische formule die deze onderzoeker bedacht heeft?

Nou ja… eigenlijk zijn het 36 verschillende stappen tegelijk (hieronder  gebundeld samengevat). Over elk los onderwerp zou je een boek kunnen schrijven.

 • (bijna) Graanvrij dieet
 • Intermittent fasting
 • Stressvermindering (yoga, meditatie etc)
 • Optimaliseren slaapgedrag
 • Sport / beweging
 • Breinstimulatie
 • Homocysteine verlaging
 • Vit B12 optimaliseren
 • C-Reactive protein verlagen via dieet en supplementen als kurkuma
 • Insuline verlagen (via graanarm dieet)
 • Hormoonspiegels verbeteren (o.a. Testosterone, progesterone)
 • Darmen met pre- en probiotica herstellen
 • Amyloid beta verminderen (Kurkuma en Ashwagandha)
 • Cognitive verbetering
 • Vitamine D, K2
 • Verhogen Nerve Growth Factor
 • Supplementeren zenuwbouwstenen
 • Optimaliseren Zink : Koper ratio
 • Verbeteren nachtademhaling
 • Mitochrondionale functie verbeteren
 • Verbeteren focus
 • Gebruik van MCTs (zoals kokosolie)
 • Uitsluiten van zware metalen, anders chelatietherapie

Een hele lijst, misschien met weinig houvast, maar ik wilde ze toch opnoemen! Geen enkele patiënt volgde het gehele protocol, het maakte voor het resultaat niet uit. Grootste bijwerkingen waren een verlies in BMI en verbetering van algehele gezondheid.

In het volgende artikel ga ik wat dieper in op de meest praktische interventies en ga ik ook de positieve effecten onderbouwen.

 

 

Advertenties

Een reactie op “Een genezing voor de ziekte van Alzheimer?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s